Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

Premiér R. Fico absolvoval chirurgický zákrok, je pri vedomí

K chirurgickému zákroku pristúpili po kontrolnom CT vyšetrení. riaditeľka nemocnice doplnila, že ide o štandardný postup.

,aktualizované 

- Rakúske úrady v noci na štvrtok zadržali trojicu Slovákov, ktorí sú podozriví z vlámania do viacerých obytných domov. Zadržali ich pri čine v obci Wolkersdorf v spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

- Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda parlamentu Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou, ktoré prišli jemu, jeho dcére i partnerke.

- Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil, že Madrid neuzná palestínsky štát 21. mája. Vyvrátil tak tvrdenia šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, že Španielsko to urobí spolu s Írskom a Slovinskom v uvedený deň.

- Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predložilo návrh novely zákona, ktorým by sa mala zvýšiť výška minimálnej mzdy. Jej výška porastie o tri percentá z 57 % na 60 %. Táto zmena nadobudne účinnosť od začiatku budúceho roka.

- Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) zatiaľ nepovedal, či sa Smer-SD zúčastní na stretnutí, na ktoré po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pozvala prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca Peter Pellegrini politické strany.

- Ďalšie riadne zasadnutie vlády SR je naplánované na stredu 22. mája. Rokovanie bude viesť podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

- Ľudia môžu po útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prežívať ťaživé pocity. Pociťovať môžu strach, úzkosť, ale aj hnev, zmätok, smútok či neistotu. Poukázali na to odborníci z linky dôvery Nezábudka, za ktorou stojí Liga za duševné zdravie (LDZ).

- Premiér Robert Fico (Smer-SD) absolvoval v piatok chirurgický zákrok. Stav je stabilizovaný, ale naďalej vážny. Je už pri vedomí. Informovali o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) a riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková.

- Etiópska bežecká legenda Kenenisa Bekele sa po 12 rokoch vráti na OH. Trojnásobný olympijský víťaz sa ocitol na zozname 10-členného tímu svojej krajiny pre tohtoročné hry v Paríži, kde pobeží maratón.

- Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

- Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie M. Šefčovič a šéf britskej diplomacie D. Cameron.

- Hnutie Slovensko a strana Za ľudí sa zúčastnia na stretnutí lídrov parlamentných strán, ktoré iniciovala prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini.

- Predseda vlády Robert Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. TASR o tom informoval Úrad vlády (ÚV) SR s tým, že ďalšie informácie o jeho stave poskytne verejnosti, keď to situácia umožní.

- Viac ako 5780 jednorazových dávok heroínu sa zo zahraničia pokúšala previezť 38-ročná Jana A. z Nitry. Z Kosova smerovala cez Slovensko do Česka spolu s dvomi deťmi a tromi balíkmi s obsahom hnedého práškovitého materiálu.

- Na juhozápade a časti stredného Slovenska hrozia v druhej polovici piatka búrky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal pre túto časť SR výstrahu pred búrkami 1. stupňa.

- Ruské sily postúpili v jednej oblasti Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá.

- Posledný kus pôdy v súkromnom vlastníctve na nórskom strategickom súostroví Svalbard v Arktíde je na predaj. Tento majetok pravdepodobne zláka Čínu, ale Nórsko sa ho nehodlá vzdať bez boja.

- Desať profesionálnych hasičov z Dubnice nad Váhom a z Trenčína, s tromi cisternovými vozidlami, výškovou technikou a sanitným vozidlom, zasahovalo vo štvrtok (16. 5.) večer pri požiari výrobnej haly na Továrenskej ulici v Dubnici nad Váhom.

- Francúzski policajti v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu, informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X.

- Prezidentka Zuzana Čaputová a jej zvolený nástupca Peter Pellegrini by sa mali s lídrami politických strán stretnúť v utorok popoludní.